Sarjatöhrijät jäivät kiinni Valkeakoskella – teineille kymppitonnin lasku

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Valkeakosken poliisi on selvittänyt tekijät laajassa vahingotekorikosten vyyhdissä. Teini-ikäiset henkilöt ovat tehneet jopa useita satoja erilaisia spraymaalilla tai tussilla tehtyä töhryä Valkeakosken kaupungin alueella. Korvausvaatimusten odotetaan nousevan useisiin tuhansiin euroihin.

– Poliisi sai vuoden 2020 kevään ja kesän aikana ilmoituksia useista Valkeakosken keskustan alueella tehdyistä graffiteista ja tageista, jotka oli tehty spraymaaleilla ja tusseilla. Viimeisimmät vahingonteot oli tehty vuoden 2021 alkupuolella. Vahingontekojen kohteeksi olivat joutuneet erilaiset julkiset ja yksityiset rakennukset, leikkipuistot, lyhtypylväät ja bussikatokset, Sisä-Suomen poliisilaitokselta tiedotetaan.

Vahingontekorikoksista kirjattiin 12 rikosilmoitusta. Varsinaisia vahingonteon kohteeksi joutuneita erillisiä paikkoja tai kohteita oli yli 50, joista yhdessä saattoi olla kymmenkunta tekijöiden tekemää töhryä.

Toistaiseksi asianomistajien korvausvaatimukset ovat nousseet lähes 10.000 euroon. Eniten vahinkoa on kärsinyt Valkeakosken kaupungin ja Valkeakosken Energian omaisuus. Kaikki asianomistajat eivät ole esittäneet esitutkinnan aikana korvausvaatimusta ja he tulevat esittämään korvausvaatimuksensa tuomioistuinkäsittelyn yhteydessä.

Teoista epäillään viittä nuorehkoa miestä, jotka ovat esitutkinnassa tunnustaneet teot. Yksi tekoihin syyllistyneistä on alle 15-vuotias. Rikoslain mukaan vahingonteosta voidaan tekijä tuomita sakkorangaistukseen tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi. On syytä muistaa, että vaikka alle 15-vuotiasta ei voi rangaista, niin vahingonkorvauslain mukaan myös alle 15-vuotias velvollinen korvaamaan aiheuttamansa vahingon.