VR:n junia huolletaan nyt aurinkoenergialla – edullista ja puhdasta energiaa

Matkailu · Terhi Piiroinen

VR Groupin Helsingin varikolle on asennettu aurinkovoimala ja sen tuottamalla energialla junia voidaan huoltaa jatkossa ympäristöystävällisemmin. Vuoden 2020 loppupuolella käyttöönotettu aurinkovoimala on yksi Suomen suurimmista.

Pendolino-hallin katolla on tälä hetkellä yhteensä 2.264 aurinkopaneelia. Voimalasta saatava sähkö kohdistetaan juurikin Pendolinojen kunnossapitoon ja se kattaa noin 25 % hallin vuotuisesta sähköenergiatarpeesta. Aurinkoisena päivänä voimalan tuotto ylittää hallin kulutuksen, jolloin tuotanto käytetään hyödyksi muualla junavarikolla.

– Visiomme mukaisesti olemme matkalla maailman parhaaksi. Tässä erityisesti tärkeiden ympäristöarvojen lisäksi aurinkovoimalan rakentaminen on meille myös taloudellisesti kannattava hanke. Kertainvestoinnin jälkeen voimalalla tuotettu energia on käytännössä ilmaista. Pidemmällä aikavälillä auringon vuotuinen kokonaissäteily vaihtelee vain vähän, joten investointikustannus huomioiden tuotetun energian hinta pysyy lukittuna pitkälle tulevaisuuteen, VR FleetCaren turvallisuusjohtaja Juha Ohvo tietää.