Hävitä sähkölaitteet oikeaoppisesti – räjähtelevistä akuista satoja tulipaloja vuodessa

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Käytöstä poistettujen älylaitteiden ja muun kodinelektroniikan akut aiheuttavat vuosittain satoja vaaratilanteita. Niin kutsutut zombiakut voivat kaatopaikoille ja kierrätyslaitoksiin päädyttyään räjähtää, aiheuttaen tulipaloja.

Iso-Britannian ympäristöpalvelujen järjestö ESA on varoittanut heittämästä älylaitteiden hydridiakkuja pois kotitalousjätteen mukana. Akut voivat etenkin jätehuollossa puristettuina syttyä tuleen tai jopa räjähtää. Niiden kerrotaan Independent-lehden mukaan aiheuttavan vuosittain pelkästään Iso-Britanniassa jopa satoja tulipaloja.

Litiumioniakkuja käytetään lukuisissa lähes joka kodista löytyvissä elektronisissa laitteissa, kuten älypuhelimissa, kannettavissa tietokoneissa, tablettikoneissa, sähköhammasharjoissa, karvanajokoneissa ja sähkötyökaluissa. Akut kehotetaan hävittämään tavallisten roska- ja kierrätysastioiden sijaan niitä myyviin kauppoihin, niille tarkoitettuihin keräyslaatikoihin tai suoraan jäteasemille.