Puhdista ilmalämpöpumppu vähintään kerran kuukaudessa – likaisena teho heikkenee

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ilmalämpöpumpun säännöllinen puhdistaminen on tärkeää, sillä likaiset suodattimet voivat heikentää lämmitys- ja jäähdytystehoa sekä aiheuttaa sisäilmaan ylimääräisiä hajuja. Luonnollisesti myös suodatinten ilmanpuhdistusteho heikkenee niiden likaantuessa.

Daikin Finlandin julkaiseman tiedotteen mukaan ihmiset ovat kotona nyt korona-aikaan enemmän. Tämä voi lisätä huonepölyn määrää ja siten myös lisätä ilmapumpun puhdistamistarvetta.

– Ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimet on puhdistettava sitä useammin, mitä enemmän ilmassa on epäpuhtauksia. Jos pumppu on talvikaudella koko ajan käytössä, on imuria hyvä käyttää kahden viikon välein, mutta vähintään kerran kuukaudessa, lämpöpumppuasiantuntija, Daikinin tuotepäällikkö Jussi Kummu kertoo.

Tavallisen kuukausittaisen puhdistuksen voi tehdä itse, apuvälineiksi tarvitaan vain imuri ja vettä. Ensin avataan sisäyksikön etupaneeli ja ilmansuodattimet vedetään ulos. Sen jälkeen suodattimet yksinkertaisesti imuroidaan puhtaaksi. Jos pöly on rasvaista eikä irtoa imurilla, suodattimet voi pestä haaleassa vedessä, jossa on pari tippaa astianpesuainetta tai muuta neutraalia pesuainetta.

Suodatinten pitää antaa kuivua kokonaan ennen niiden asentamista takaisin paikoilleen. Kennon puhdistus tulee suorittaa 2-5 vuoden välein ja se on annettava ammattilaisen tehtäväksi. Samalla käynnillä asentaja tarkistaa laitteiston kunnon ja kompressorin toiminnan sekä mittaa muun muassa imu- ja puhalluslämpötilat.