Ravintola-ala jyrähtää Marinin hallitukselle: ”Sulkemisen kulut korvattava”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ravintola-alan yrittäjät ovat ottaneet valtion asettamat pakkosulkemiset pääasiassa vastaan tyynen rauhallisesti, koska samaan aikaan on luotettu Suomen maksavan vahingonkorvauksia. Yrittäjät kokevat tulleensa petetyiksi.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry on julkaissut kannanoton, jonka mukaan Valtion on korvattava sulkemisesta aiheutuvat kiinteät kulut täysimääräisesti yrittäjille.

– Valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta on arvioinut, että ravintoloille maksetaan sulun ajalta hyvitystä 50 miljoonaa euroa. Ravintoloiden kiinteiden kustannusten määrä kolmen viikon ajalta on lähes 140 miljoonaa euroa sen mukaan, kuinka paljon palkkoja ja niiden sivukuluja joudutaan maksamaan ennen lomautusten voimaantuloa. Valtion tulee korvata kiinteät kulut täysimääräisesti. Ravintoloilla ei ole niiden maksamiseen rahaa. Kulut täytyy korvata täysimääräisesti myös isoille yrityksille, tiedoteessa sanotaan.

Ravintola-alan yrittäjien varat ovat loppu, eikä lainaa saa enempää. Tiedotteessa sanotaan suoraan, että Suomi on kohdellut suuria yrityksiä kylmäkiskoisesti koko koronakriisin ajan verrattuna muihin Pohjoismaihin, joissa on ymmärretty suurten yritysten asema toimialan vetureina, työllistäjinä ja veronmaksajina.

– Valtioneuvoston velvollisuutena on sulkea myös henkilöstö- ja opiskelijaravintolat, koska koronakriisi sekä etätyö ja -opetus ovat vieneet niiltä toimintaedellytykset. Tämä mahdollistaa niille valtion maksaman hyvityksen. Vain huoltovarmuuden kannalta välttämättömät ravintolat voisivat olla auki, samoin kuin voima- ja teollisuuslaitoksissa olevat ravintolat, jotka ovat suljettuja muilta kuin laitosten työntekijöiltä