Valtameren syvyyksistä löytyi pimeässä hohtavia haita

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tutkijat ovat löytäneet valtamerestä kolme haita, joilla on kaikilla sama yllättävä ominaisuus. Hait loistavat pimeässä biologisesti tuottamansa valon ansiosta.

Hait löydettiin valtamerestä Uuden-Seelannin läeisyydestä, Chatham Risenä tunnetulta alueelta. Kaikki hailajit ovat tutkijoille ennestään tuttuja, mutta kyseessä oli ensimmäinen kerta kun niiden havaittiin hohtavan pimeässä bioluminesenssina tunnetun ilmiön ansiosta. Suurin löydetyistä kaloista oli leijahai, enintään noin 180 sentin pituiseksi kasvava hai.

Haiden biolouminesenssi saattaa Frontiers in Marine Science -tiedejulkaisun mukaan auttaa niitä piiloutuvan saalistajilta ja muilta niiden alapuolella piileviltä uhilta. Kalat loistavat pimeässä niiden nahassa olevien tuhansien valoelinten avulla. Biologista valoa tuottavia ominaisuuksi on tyypillisesti havaittu hieman pienemmissä eliöissä, kuten meduusoissa ja mustekaloissa.