Avaruushurrikaani havaittiin ensikerran – mykistävä näky Pohjoisnavan yläpuolella

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Niin kutsutut avaruushurrikaanit ovat olleet vuosien ajan pelkkä hypoteettinen ilmiö, joiden olemassaolosta ei ole ollut pitäviä todisteita. Nyt tutkijoiden on kuitenkin vahvistettu havainneen sellaisen ensi kertaa Maapallon yläilmakehässä, Pohjoisnavan yläpuolella.

Avaruushurrikaani ilmeni Pohjoisnavan yläpuolella vuonna 2014 tuhannen kilometrin levyisenä plasmapyörteenä, jota Kiinan Shandongin yliopiston tutkijat analysoivat sateliittien keräämän tiedon pohjalta. Noin kahdeksan tunnin ajan kestäneessä pyörteessä satoi veden sijaan elektroneja. Readingin yliopiston tutkija Mike Lockwoodin mukaan varmuutta plasmahurrikaanien olemassaolosta ei ole aikaisemmin ollut.

Avaruushurrikaanien kuvaillaan muistuttavan monilta osin Maapallon alemman ilmakehän perinteisempiä hurrikaaneja. Avaruussäähän tulisi tutkijoiden mukaan perehtyä tarkemmin, sillä ilmiö saattaa haitata esimerkiksi sateliittien toimintaa. Avaruushurrikaanin ilmeneminen alhaisen geomagneettisen toiminnan aikana viittaa siihen, että ilmiö on melko yleinen niin omassa aurinkokunnassamme kuin muuallakin avaruuden syövereissä.