Tomaattien kasvatuksen voi aloittaa nyt – lisävalo on tarpeen

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Maa- ja kotitalousnaiset vinkkaavat, että mikäli mielii tomaattien kasvattajaksi, kannattaa ne panna itämään nyt. Oma tomaattisato antaa herkuttelijalle satoa pitkin kesää. Tomaattia voi kasvattaa melkeinpä missä tahansa lämpimässä ja valoisassa paikassa.

Tomaattilajikkeita on runsaasti ja niiden käyttötarkoitukset, makuerot ja muoto poikkeavat toisistaan paljonkin. Keltaiset ja oranssit tomaatit ovat usein miedompia, kun taas syvän oranssinpunaiset terttutomaatit ovat vahvemman makuisia. Vaikka ostotomaattien lajikevalikoima on todella runsas, kasvattaa yhä useampi suomalainen itse herkkutomaattinsa.

– Tomaatti viihtyy kasvihuoneessa, mutta sitä voi kasvattaa mainiosti myös lasitetulla parvekkeella tai ulkona lämpimällä seinustalla. Jos kasvatat taimet itse siemenestä, aloita esikasvatus maaliskuun alussa lisävalon avulla, jotta taimista ei tule pitkiä ja honteloita, uoka-asiantuntija Henna Kyyrä Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista neuvoo.