Läpimurto! Asteroidilta löydettiin vettä ja orgaanista materiaalia

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Asteroidista kerättyyn näytteeseen perehtyneet tukijat ovat tehneet hämmästyttävän löydön. Asteroidin pinnalta on ensi kertaa löydetty vettä ja orgaanista materiaalia.

Pienen jyvän kokoinen näyte on peräisin Apollo-asteroideihin kuuluvasta Itokawa-pikkuplaneetasta. Se toimitettiin Maapallolle Asteroidia tutkineen Japanin avaruusjärjestö JAXAn luotaimen mukana vuonna 2010. Tutkijoiden mukaan vesi ja orgaaniset aineet eivät olleet peräisin asteroidin ulkopuolelta, vaan asteroidista itsestään.

Tutkijat uskovat Independent-lehden mukaan asteroidin kehittyneen miljardien vuosien aikana samaan tapaan kuin Maapallolle tapahtui. Kappaletta ovat koetelleet niin äärimmäinen lämpö, kuivuus kuin mureneminenkin, mutta se on uudelleenmuotoutunut ja uudelleenkosteutunut keräämänsä materiaalin ansiosta.

Tuoreiden löydösten uskotaan valottavan myös Maapallon muinaista historiaa. Tutkijoiden tavoitteena on tutkia löydösten pohjalta myös muita asteroideista kerättyjä näytteitä, kuten Hayabusa2-luotaimen mukanaan tuomia Ryugu-asteroidin kappaleita.