Ilmastokriisi pakottaa matkailun uudistumaan – nyt panostetaan arktisiin pyöräilyreitteihin

Matkailu · Terhi Piiroinen

Lappiin on tulossa kaikkien aikojen upein pyöräilyreitti. Reitin varrelle lisätään palvelutarjontaa ja samalla pyöräilijät saavat nauttia ainutlaatuisesta arktisesta maisematarjonnasta. Reittien rakentaminen kestää arviolta kaksi vuotta.

– Pohjois-Suomen, -Ruotsin ja -Norjan alueelle kehitetään nyt pitkien retkipyöräilyreittien verkostoa kahden eri hankkeen voimin. Luonnonvarakeskuksen (Luke) johtama STIL-hanke keskittyy kevyempiin päällystettyjä teitä käyttäviin reitteihin ja Pyöräilykuntien verkoston Arctic Bikepacking Trail -reittikehityshankkeessa tehdään erityisesti pyörävaellukseen sopivia reittejä, Luke tiedottaa.

Ensimmäiset reittivaihtoehdot julkaistaan todennäköisesti jo tämän vuoden kesälle. Pyörämatkailun suosio on ollut voimakkaassa kasvussa 2010-luvun loppupuolelta lähtien. Retkipyöräilyssä yhdistyvät luontomatkailu sekä terveellinen ja vastuullinen elämäntapa. Lisäksi se sopii monille, koska reitin, päivämatkat ja vauhdin voi valita oman kunnon mukaan ja alkuun pääsee millä tahansa polkupyörällä.