Suomalaiset kaupat eivät aseta maskipakkoa – vetoavat nyt asiakkaisiin

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

VR ilmoitti äsken ottavansa maskipakon käyttöön junissa. Kaupassa saa vielä kulkea ilman maskia, mutta sitä ei katsota suotavaksi. Kauppa vetoaa vahvasti asiakkaisiin, että he käyttäisivät maskia aina myymälässä asioidessaan.

Maskipakon asettaminen kaupan asiakkaille on kuitenkin ongelmallista. Maskin käyttö ei ole kaikille mahdollista, esimerkiksi terveyssyistä. Käytännössä kaupan myymälöissä on vaikea valvoa syitä sille, miksi joku ei käytä maskia. Terveystietojen käsitteleminen on tietosuojasyistä hyvin haastavaa.

Kaupan ala on lokakuusta 2020 lähtien suosittanut vahvasti maskin käyttöä kaikille yli 12-vuotiaille asiakkaille koko maassa. Kaupan liitto ja Päivittäistavarakauppa ry vetoavat edelleen vahvasti asiakkaisiin, että he käyttäisivät kasvosuojaimia aina myymälässä asioidessaan. Ohjeistus koskee myös myymälähenkilökuntaa.