Turkkilaisesta luolasta maailman kalleinta hunajaa – kilohinta 10 000 euroa

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kalliiden asioiden kuvaillaan toisinaan maksavan hunajaa. Harva kauppojen hyllyiltä löytyvä hunaja on kuitenkaan aivan yhtä kallista, kuin turkkilainen Centauri Honey. Guinnessin ennätystenkirja on nimennyt sen maailman kalleimmaksi hunajaksi.

Yksi kilo Centauri Honey -hunajaa maksaa peräti 10 000 euroa. Aivan tavanomaisesta hunajasta ei olekaan kyse, sillä sen kerääminen on varsin haastavaa. Centauri Honey syntyy 2 500 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitsevassa luolassa, ja sitä valmistavista mehiläisistä huolehtivilla työntekijöillä on erityiset säännöt hunajan korkean laadun varmistamiseksi.

Mehiläisten korkean elinalueen vuoksi mehiläishoitajat keräävät hunajan kerran vuodessa, kun taas normaalisti hunajaa kerätään 2-3 kertaa vuodessa. Centauri Honeyllä kerrotaan myös olevan terveysvaikutuksia korkeiden mangesium-, kalium-, fenoli-, flavonoidi- ja antioksidanttipitoisuuksien vuoksi, joita pidetään yllä luolaan istutettujen yrttien avulla.

Mehiläisten valmistamasta hunajasta vain laadukkain kerätään, ja sen arvo varmistetaan vielä ennen myyntiä erikseen asiantuntijoiden toimesta.