Suojaa iho auringolta jo keväällä – UV-säteily aiheuttaa ryppyjä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Koronaviruspandemia estää ihmisten matkustamisen ulkomaille, mutta vapaa-ajasta voi mennä nauttimaan keväthangille omalle paikkakunnalle laskettelemaan, ulkoilemaan tai hiihtämään. Auringonvalon lisääntyessä on aiheellista suojata iho UV-säteilyltä.

Tutkimusten mukaan iho voi kohtuullisen aurinkokylvyn jälkeen paremmin, koska pienissä määrissä auringonvalo myös lievittää monia ihosairauksia, muun muassa atooppista ihottumaa, psoriasista ja aknea. Moni onkin huomannut, että iho on kosteutetumpi ja tasapainoisempi valoisana vuodenaikana.

Liiallista aurinkoa tulee kuitenkin välttää, koska UV-säteily aiheuttaa ihosyöpää. Lisäksi auringonotto tuhoaa ihon tukikudosta, eli kollageenia veltostuttaen sitä. Toisin sanoen liiallinen auringonpalvominen aiheuttaa ihosyöpäriskin lisäksi myös ryppyjä.