Tutkijat löysivät jopa 400-vuotiaan hain – tiettävästi maailman vanhin

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Atlantin valtamerestä löydetty holkeri, eli grönlanninhai, on osoittautunut todelliseksi senioriksi. Muutama vuosi takaperin löydetyllä yksilöllä on ikää lähes 400 vuotta. Se on tiettävästi paitsi maailman vanhin elossa oleva hai, myös maailman vanhin selkärankainen.

Tutkimuksessa perehdyttiin yhteensä 28 Atlantin valtameressä elävään holkeriin. Yksi haista, noin viisimetrinen naaras, paljastui radiohiiliajoituksessa arviolta yli 392 vuoden ikäiseksi. Tutkijat ovat tosin huomauttaneet, että arvio voi heitellä 272 ja 512 vuoden välillä.

Satojen metrien syvyyksissä uivien holkereiden on jo ennestään tiedetty voivan elää satojen vuosien ikäisiksi. Science-tiedejulkaisussa julkaistun tutkimuksen mukaan ne saavuttavat sukukypsyydenkin vasta noin 150 vuoden iässä. Holkereiden tiedetään hyökänneen ihmisten kimppuun vain kerran, kun taas puolestaan ihmiset pyydystävät haita hakari-nimisen islantilaisen perinneruoan valmistukseen ja eläintan maksasta saatavan öljyn vuoksi.