Pfizer aloitti suun kautta otettavan koronalääkkeen kliiniset kokeet

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Viime vuonna yhden käytössä olevista koronarokotteista lanseerannut lääkeyhtiö Pfizer on kehitellyt toisenlaistakin covid-19 -lääkettä. Kyseessä on suun kautta otettavaksi suunniteltu lääke, joka määrättäisiin potilaille taudin ensimmäisten oireiden myötä.

Pfizerin kehitteillä oleva lääke on proteesin estäjä, joka ehkäisee viruksen replikaatiota soluissa. Käytännössä tämä tapahtuu estämällä entsyymeitä, joita virus tarvitsee monistuakseen. Proteesin estäjät ovat olleet tehokkaita muiden virusten, kuten HIV:n ja hepatiitti C:n hoidossa.

Pfizer on Reuters-uutistoimiston mukaan aloittanut Yhdysvalloissa PF-07321332 -nimisen lääkkeen varhaisen vaiheen kliiniset tutkimukset.

Pfizerin mukaan myös ainakin kaksi muuta lääkeyhtiötä on kehitellyt suun kautta otettavia antiviraalisia koronalääkkeitä. Merck & Co ja Ridgeback Bio sekä Roche Holding ja Atea Pharmaceuticals -yhtiöt ovat myös aloittaneet vastaavanlaisten lääkkeiden kliiniset kokeet.