Applen laitteissa erikoinen ongelma – tulkitsee hakusanan aikuisviihteeksi

Digi · Tim Isokivi

Applen iOS-käyttöjärjestelmää käyttävissä laitteiden ruutuaika-ominaisuutta voi käyttää esimerkiksi aikuisille tarkoitetun sisällön rajoittamiseksi alaikäisiltä. Taannoin ominaisuudesta paljastui kuitenkin yllättävä ja kyseenalainen ongelma.

iOS-käyttöjärjesltelmän lapsille sopimattoman sisällön suodattavan ominaisuuden huomattiin estävän asian, eli aasialainen -hakusanan käytön. Näin ollen esimerkiksi aasialaisen ruoan tai aasialaisten maiden etsiminen laitteilla ei onnistunut suodatitmen ollessa päällä. Suodatin mitä ilmeisimmin yhdisti aasialainen-termin automaattisesti aikuisviihteeseen.

Uutinen iOS:n sisältösuodattimen aasialainen-hakutermin sensuroimisesta levisi helmikuussa, joskin Mashable-sivuston mukaan ongelmaan on törmätty jo ainakin joulukuusa 2019 saakka. Ongelman kerrotaan korjaantuvan iOS-käyttöjärjestelmän tulevassa 14.5 -päivityksessä.