Enontekiö harkitsee kuntaliitosta Nurmijärven kanssa – Vithuttaako-kampanja käynnistyy

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen kolmanneksi suurin kunta Enontekiö tiedottaa 1. huhtikuuta harkitsevansa kuntaliitosta Suomen väkirikkaimman kunnan, Nurmijärven kanssa. Enontekiön tulos on viime vuosina tehtyjen muutosten johdosta kääntynyt voimakkaasti ylijäämäiseksi. Mahdolliset tulevaisuuden kenaariot ohjaavat nyt kuntaa miettimään poikkeuksellisiakin vaihtoehtoja kuntalaisten palveluiden turvaamiseksi.

Enontekiön talouden hyvä nykytila on antanut mahdollisuuden miettiä tulevaa uusien näkökulmien kautta. Tulevaisuuden positiiviset mahdollisuudet kuten ympäristöajattelu, etätyöskentelyn lisääntyminen ja tämän mahdollistava digitalisaatio antavat tulevaisuuden suunnittelulle liikkumatilaa.

Enontekiö on selvinnyt korona-ajasta poikkeuksellisen hyvin. Kunnan alueella ei ole koronapotilaita, mutta valtakunnalliset toimet ovat silti vaikuttaneet myös Enontekiön arkeen. Enontekiötä voi kuitenkin hyvällä syyllä pitää koronavapaana vyöhykkeenä ja siksikin eräänlaisena turvasatamana.

Muuttovirtaa ja tulopohjaa pyritään kääntämään entistä positiivisemmaksi muun muassa puhtauden ja pääkaupunkiseudulle suunnatun jo toteutetun Vithuttaako-kampanjan avulla. Varmistaakseen sujuvat yhteydet maailmalle kunta osti viime vuonna Finavialta Enontekiön lentokentän liiketoiminnot. Edellä mainituilla varsin poikkeuksellisillakin toimilla on kaikessa hiljaisuudessa pyritty varmistamaan menestymisen mahdollisuudet kaikkein merkittävimmälle tapahtumalle – vielä kunnanjohtajan pöydällä olevalle kuntaliitossuunnitelmalle.

– Kuntaliitoksen voisi toteuttaa myös muun kuin naapurikunnan kanssa. Yhteinen fyysinen raja ei ole edellytys onnistumiselle. Näkisimme saavutettavat synergiaedut esimerkiksi Nurmijärven kanssa merkittävinä. Erilaiset palvelutuotannon hallinto- ja organisointikulut tippuisivat roimasti ja yhteinen kokonaisveroasteemme voisi jopa laskea, kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen kuvailee.

Yhdistymisajatus on syntynyt käsivarren Lapissa, Enontekiön kunnantalolla. Enontekiö on etelässä tunnettu lähinnä Kilpisjärven Saanasta ja kolmen valtion rajasta, mutta tuntureiden lisäksi kunta on myös poronhoitoaluetta, vilkas liikenteellinen keskus ja 2000 kuntalaisen koti. Nurmijärvi on Helsingin seudulla sijaitseva 43000 asukkaan kunta, jossa on monipuolista kaupunkimaista sekä maaseutumaista asutusta. Virallisia keskusteluja yhdistymisestä Nurmijärven kanssa ei ole avattu.