Ensimmäiset punkit bongattu Kaakkois-Suomessa – viiden asteen lämpötila herättelee henkiin

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Suomen punkkikanta on kasvanut viime vuosien aikana. Kouvolassa on lukijamme mukaan otettu jo tämän vuoden ensimmäiset punkit irti lemmikkieläimistä. Viiden asteen lämpötila herättelee puutiaiset aterioimaan.

– Katsoin, että mikäs se siinä kissassa kävelee, niin punkkihan se! Viime vuonna otin ensimmäiset punkit lemmikeistä jo maaliskuussa, nyt saimme odottaa huhtikuun ensimmäiseen päivään, kertoo Kouvolan maaseudulla asuva Tiina Virtanen.

Punkkien esiintyvyys vaihtelee paikkakunnittain. Lemmikkien omistajat ovat myös huomanneet tämän. Kaakkois-Suomessa on punkkeja ollut viime vuosina riesaksi asti. Kissatarhassa ulkoilevat kissat saavat niitä tavallisen ruohikon seasta.

– Parhaimpana päivänä poltin kynttilässä 21 punkkia. Kissoille ei ole olemassa mitään tablettia, millä punkkeja voisi estää. Markkinoilla on niskaan hierottavia valeluliuoksia tai punkkipantoja. Ne eivät kuitenkaan estä sitä, etteivätkö elävät punkit tulisi ulkoilevien lemmikkieläinten mukana sisälle. Yleensä aineet vaikuttavat ja tappavat punkin vasta, kun se puree eläintä, Virtanen huokaisee.

Puutiaiskausi kestää Suomessa tavallisesti helmi-maaliskuusta joulukuuhun. Punkkeja ei kannata vetää vessanpöntöstä tai heittää takaisin ulos. Ne onnistuu hävittämään ainoastaan polttamalla. Osa ihmisistä kerää kesän aikana eläimistä löytämänsä punkit purkkiin tai yhteen ja samaan tuikkukuppiin.