Muistatko tällaisen kuvan lapsuudestasi? Testikuvalla oli tärkeä merkitys

Viihdeuutiset · Stara.fi

2000-luvulla perinteisen television suosio on kokenut merkittävän laskun, sillä videosisältöjen kulutus on siirtynyt nopeasti verkkoon eri tallennus- ja suoratoistopalveluihin. Vielä 1980-luvun alkupuolella Suomessa elettiin kuitenkin vielä aivan toisenlaista aikaa, jolloin televisiossa oli valittavana vain kaksi kanavaa. Tuon ajan lapsille tuli myös tutuksi television testikuva, eli virityskuva.

Testikuvaa näytettiin televisiolähetyksessä ennen ohjelmien alkamista. Sen avulla kuluttajat saivat säädettyä television värit, valoisuuden ja kontrastin optimaaliseksi. Huoltomiehillä oli käytössä laite, jolla he saivat televisioon testikuvan myös ilman analogista lähetystä. Suomessa testikuvan lähettäminen alkoi vuonna 1955 ja sitä esitettiin puoli tuntia ennen ohjelmien alkamista.

Television alkutaipaleella Suomessa testikuvat olivat vielä mustavalkoisia ja käsin piirrettyjä, mutta 1970-luvulla siirryttiin sähköisen generaattorin lähettämiin testikuviin. Testikuvan yhteydessä annettiin viritysohjeita vuoteen 1993 saakka. Siirryttäessä 2000-luvun alussa digitaalisiin lähetyksiin testikuvien tarve loppui ja siirtymään vaikutti myös kanavien siirtyminen ympärivuorokautisiin lähetyksiin. Suomessa Yleisradion lähetyksissä esitetään nykyisin testikuvan sijaan Uutisikkuna-lähetystä.