Viime vuonna varastettiin ennätysmäärä polkupyöriä – kiinnitä huomiota lukitukseen

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Viime vuonna varastettiin poliisin tilastojen mukaan 24.000 polkupyörää. Luku on mittaushistorian suurin. Vakuutusyhtiöt maksoivat varastetuista polkupyöristä korvauksia 11 miljoonan euron edestä.

Koronavuosi sai polkupyörävarkaat aktivoitumaan. Suomessa ei ole varastettu vuoden 1992 jälkeen yhtä paljon polkupyöriä kuin nyt. Koska ihmiset liikkuvat vähemmän, ovat myös varkaat saaneet puuhastella aiempaa huomaamattomammin.

Roistojen työrauhaa kannattaakin mahdollisuuksien mukaan häiritä jättämällä pyöränsä näkyvälle paikalle, jossa työkalujen kanssa ähräävät hämäräveikot herättävät huomiota. Paras säilytyspaikka on lukittu varasto. Myös pyörän lukitsemiseen kannattaa kiinnittää huomiota.

– Pyörä on kiinnitettävä kiinteän runkolukon lisäksi kunnollisella kaarilukolla kiinteään esineeseen. Pyörä lukitaan rungosta, ei vaikkapa eturenkaasta, jonka irrottaminen on turhan helppoa, Pänkäläinen neuvoo.