YLE: Lääkärihelikopterit pelastavat aivoinfarktipotilaita ennätysajassa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomessa on tällä hetkellä kuusi lääkärihelikopteria. Ne kattavat tällä hetkellä 70 prosenttia suomalaisista ja pääsevät apuun puolessa tunnissa. Lääkärihelikopterit kuljettavat yhä useammin aivoinfarktin saaneita potilaita.

Ylen tekemän artikkelin mukaan noin 25.000 suomalaista sairastuu vuosittin aivoverenkiertohäiriöön, ja kyseessä on maan kolmanneksi yleisin kuolinsyy. Aivojen verisuonten tukkeutuessa aika ratkaisee ja hoitoon on päästävä mahdollisimman nopeasti.

FinnHEMS on valtakunnallinen lääkärihelikopteritoiminnasta vastaava valtionyhtiö. Helikopterit ja päivystävä miehistö ovat ympäri vuorokauden välittömässä lähtövalmiudessa. Helikopterin avulla voidaan säästää aikaa ja ihmishenkiä.