WWF:n kilpailu Itämeren puolesta – ympäristöystävällisin viljelijä saa kymppitonnin

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Rehevöityminen on Itämeren suurin uhka ja näkyy esimerkiksi lisääntyneinä sinileväkukintoina. WWF on järjestänyt kilpailun, jonka tarkoituksena on etsiä Itämeri-ystävällisin maatila. Viljelijäkilpailu järjestetään yhdeksättä kertaa.

Viljelijäkilpailuun osallistuvat kaikki Itämeren yhdeksän rantavaltiota sekä Ukraina ja Valko-Venäjä. Nyt alkavassa kilpailun ensimmäisessä vaiheessa kustakin maasta valitaan kansalliset voittajat, jotka saavat kukin 1.000 euron palkinnon. Kansallisten voittajien joukosta valitaan syksyllä koko Itämeren alueen ympäristöystävällisin viljelijä, joka palkitaan 10.000 eurolla.

Palkinnon avulla halutaan antaa tunnustusta maataloustuottajille, jotka ovat edelläkävijöitä vesistöjen rehevöitymistä vähentävien menetelmien käytössä. Samalla lisätään tietoa ympäristöystävällisestä viljelystä ja levitetään hyviksi havaittuja käytäntöjä koko Itämeren alueelle.

– Vesienhallinta korostuu yhä enemmän Itämeren suojelussa. Pelloille tulvivat ja eroosioherkät jokiuomat aiheuttavat suurta ravinnekuormaa, joka jokia myöten kulkeutuu edelleen Itämereen. Viime vuosina koetut sateiset ja leudot talvet ovat hyviä esimerkkejä siitä, millaisia haasteita ilmastonmuutos asettaa ravinnekuormien hillitsemiselle, sanoo WWF:n sisävesivastaava Jenny Jyrkänkallio-Mikkola.