Tietomurto Turun koulujen verkkopalveluun – tarkoituksena levittää kiristyshaittaohjelma

Digi · Terhi Piiroinen

Turun kaupungin koulujen käyttämään OPAS-verkkopalveluun on tehty tietomurtohyökkäys. Se kohdistui portaaliin viime viikonlopun ja maanantaiaamun välisenä aikana. Asia selvisi kaupungille maanantaiaamuna 12. huhtikuuta tietoturvan valvontajärjestelmien kautta.

OPAS-verkkopalvelu on tarkoitettu Turun kaupungin opettajien, oppilaiden ja opiskelijoiden opetuksen toteuttamiseen ja yhteydenpitoon. Ulkopuolinen tietomurto on tapahtunut kiristyshaittaohjelman levittämiseksi, mutta levittäminen on onnistuttu ylläpitoprosessein estämään. Tietomurron tarkkaa laajuutta selvitetään.

– Tapahtumaan liittyen on syytä varautua, että OPAS-ympäristön käyttäjien tunnustietoja on päässyt tietomurron tekijöiden käsiin, ja siksi varotoimenpiteenä kaikkia opettajia, oppilaita ja opiskelijoita sekä sivistystoimialan hallinnon verkon käyttäjiä on jo pyydetty vaihtamaan salasanansa.

Tietomurrosta on tehty ilmoitus kyberturvallisuuskeskukseen, tietosuojavaltuutetulle ja poliisille.