90-vuotias nainen menetti 26 miljoonaa euroa puhelinhuijarille

Ohhoh! · Tim Isokivi

Puhelinhuijausten uhreiksi joutuvat usein etenkin hyväuskoiset vanhukset. Nyt järkytystä on herättänyt tiettävästi Hong Kongin suurin puhelimitse toteutettu huijaus. Sen uhriksi joutui 90-vuotias nainen.

Uhri kertoi saaneensa elokuussa 2020 puhelun henkilöltä, joka väitti olevansa viranomainen manner-Kiinasta. Viranomaisena esiintynyt mies vieraili myöhemmin vanhuksen kotona ja antoi hänelle puhelimen, jolla he voisivat pitää yhteyttä. Uhri suoritti yhteensä 11 tilisiirtoa miehen ohjeistamana.

Nainen päätyi viiden kuukauden aikana antamaan huijareille yhteensä 250 miljoonaa Hong Kongin dollaria, eli yli 26 miljoonaa euroa. Tapaus tuli poliisin tietoon lopulta uhrin kotiapulaisen ansiosta. Palaneen käryn haistanut kotiapulainen oli ottanut yhteyttä työnantajansa tyttäreen, joka puolestaan ilmoitti asiasta poliiseille.

Poliisit ovat sittemmin pidättäneet 19-vuotiaan henkilön huijauksesta epäiltynä. Vastaavanlaiset huijaukset ovat The Guardian -lehden mukaan yleisiä Hong Kongissa, jossa on maailman suurin miljardöörien keskittymä. Esimerkikis viime vuonna 65-vuotiaalta naiselta huijattiin samanlaisessa tapauksessa rahaa yli seitsemän miljoonan euron edestä.