Huonolaatuisesta jäätelöstä halutaan laitonta Italiassa – lakiehdotus etenee senaattiin

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Italialaisten intohimoinen suhtautuminen maasta peräisin oleviin ruokiin ja niiden oikeaoppiseen valmistukseen ei ole täysin tuulesta temmattu stereotypia. Nyt maassa ollaan harkitsemassa lakiuudistusta, joka tekisi heikkolaatuisen jäätelön valmistuksesta lähes rikollista.

Laadukkaana pidetyn italialaisen gelato-jäätelötyypin valmistuksessa on tarkat kriteerit. Osa jäätelömyyjistä kuitenkin esimerkiksi lisää gelatoon paineilmaa tehdäkseen siitä kuohkeamman näköistä. Nyt Italian senaatissa on Forbes-lehden mukaan laitettu vireille lakiehdotus, joka toteutuessaan estäisi myymästä heikompilaatuista jäätelöä gelatona.

Mikäli myytävä gelato ei läpäisisi tarkkoja laatustandardeja, saattaisi sen valmistajaa odottaa jopa 10 000 euron sakkorangaistus. Lakiehdotuksen taustalla ovat kuusi senaattoria Italian demokraattisesta puolueesta ja Italia Viva -puolueesta. Senaattori Riccardo Nencinin mukaan käsityönä syntyvä gelato on yksi Italian ruokakulttuurin symboleista pastan ja pizzan ohella, minkä vuoksi todellista gelatoa sekä sen tekijöitä olisi tärkeää suojella lain avulla.