Suomalaisten äänisuunnittelijoiden kädenjälki palkittiin Oscarilla

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vuoden 2021 Oscar-gaalassa palkittiin suomalaisten äänisuunnittelijoiden kädenjälkeä. Parhaan äänisuunnittelun palkinnon voitti Riz Ahmedin tähdittämä ja Darius Marderin ohjaama yhdysvaltalaiselokuva Sound of Metal, jonka tehosteääniä työstettiin Kokkolassa.

Sound of Metalin foley-ääniä, eli jälkikäteen nauhoitettuja äänitehosteita olivat työstämässä suomalaisen H5 Film Sound -yrityksen Heikki Kossi, Kari Vähäkuopus ja Pietu Korhonen. Elokuvan äänisuunnittelija Nicolas Becker mainitsi kiitospuheessaan suomalaiset äänitaiturit etunimiltä. H5 Film Soundin työn jälkeä on kuultu myös muun muassa tuoreissa Hillbilly Elegy ja United States vs. Billie Holiday -elokuvissa.

Äänellä on elokuvassa erittäin suuri merkitys, sillä Sound of Metal kertoo kuuroutuvasta metalliyhtyeen rumpalista. Elokuvan äänisuunnittelu on kerännyt kiitosta jo aikaisemmin, sillä se on aikaisemmin pokannut brittiläisen Bafta-palkinnon ja äänitöiden ammattilaisten Cinema Audio Society -palkinnon. Sound of Metal on julkaistu Suomessa sekä elokuvateattereissa että Amazon Prime -suoratoistopalvelussa.