Meksikon kartellisodissa käytetään pommeilla varustettuja droneja

Ohhoh! · Tim Isokivi

Rikollisjärjestöjen ja virkavallan väliset yhteenotot muistuttavat Meksikossa pahimmillaan jo sotatantereita. Kartelleilla on käytössään mittavia resursseja, ja viime aikoina järjestöt ovat hyökänneet poliiseja vastaan jopa aseistetuilla droneilla.

Meksikon Michoacanin osavaltiossa sijaitsevan Aguilillan läheisyydessä suoritettiin tiistaina isku, jonka taustalla uskotaan olleen CJNG-kartelli. Paikallisia poliiseja vastaan hyökättiin kahdella kauko-ohjattavalla dronella, jotka pudottivat heidän päälleen pommeja. Iskussa haavoittui BBC:n mukaan kaksi poliisia.

Kartellit ovat käyttäneet droneja vuosien ajan droneja esimerkiksi salakuljetukseen ja poliisien tarkkailuun, mutta lennokkien aseistaminen on suhteellisen uusi ilmiö. Pommeilla varustettuja droneja on löydetty erityisesti CJNG-kartellin jäsenten hallusta. Väkivaltaisista tilanteista on kuluneiden kuukausien aikana tullut Aguilillassa arkipäivää CJNG:n ja kilpailevan Cárteles Unidos -järjestön taistellessa keskenään kaupungin herruudesta.