Metsän pienin eläin on myös vaarallisin – punkki päihittää suuret pedot mennen tullen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tänään vietetään YK:n työturvallisuus- ja terveyspäivää. Luonnon parissa liikkuvien työturvallisuus on usein ympäristön armoilla. METO – Metsäalan Asiantuntijat ry on nyt järjestänyt kyselyn, jossa määriteltiin metsässä työskentelevien ammattilaisten kohtaamia eläimiä ja hyönteisiä.

Työturvallisuutta vaaransi eniten puutiainen eli punkki. Vastanneista lähes 60 prosenttia kohtasi punkin ja heistä lähes 40 prosentilla punkki löytyi leukoineen ihoon pureutuneena. Muutama kertoi saaneensa allergisen reaktion ja lääkityksen pureman jälkeen.

Punkin levittämä bakteeri aikaansaa borrelioosia, missä kivut, säryt ja muut neurologiset oireet voivat ilmetä pitkänkin ajanjakson jälkeen ja kausittaisina. Borrelioosin estolääkkeenä on antibiootti punaisen renkaan ilmestyessä puremakohtaan. Myöhemmin tautiin ei ole lääkitystä.