Seksuaaliterapeutti paljasti viisi parisuhteen yleisintä intiimiongelmaa

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Seksi on parisuhteen kulmakivi. Se on parisuhteen polttoainetta, jonka avulla voi saavuttaa läheisyyttä ja nautintoa. Toisinaan intiimissä kanssakäymisessä voi olla hieman haasteita. Seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen vinkkaa, kuinka haasteet voi selättää.

1. Pariskunta on eri mieltä siitä, kuinka usein seksiä tulisi olla. Seksihalut ovat täysin yhteensopimattomat, kun toista haluttaa koko ajan ja toisen ei tee juuri koskaan mieli seksiä.

2. Parisuhteen toinen osapuoli ei suostu antamaan suuseksiä kumppanilleen, mutta nauttii itse sen vastaanottamisesta.

3. Yhdyntä sattuu kumppania.

4. Pariskunnan seksielämä toistaa jatkuvasti samaa vanhaa kaavaa, ja intiimin hetken eteneminen on ennalta-arvattavissa.

5. Häpeä omia fantasioitaan kohtaan on niin suurta, että niistä ei uskalleta kertoa edes omalle kumppanilleen.

– Seksuaalinen halu on yksilöllinen ominaisuus. Se vaihtelee ja muuttuu sekä parisuhteen että elämän eri vaiheissa. On tavallista, että parisuhteessa kumppaneiden seksihalut ovat enemmän tai vähemmän eriparisia. Parisuhteessa olisikin hyvä käydä keskustelua siitä, miten molemmat voisivat olla tyytyväisiä seksielämäänsä, Lavikainen ohjeistaa.

Lavikaisen mukaan avoimen kommunikaation avulla pari voi päästä yhteisymmärrykseen riittävän hyvästä seksin määrästä ja parisuhteen seksitavoista molemmille. Jos seksistä on tullut kiistakapula tai haluttomampi osapuoli kokee seksuaalisen haluttomuuden ongelmaksi, on tilannetta hyvä lähteä purkamaan esimerkiksi seksuaaliterapiassa.

– Keskustelussa voidaan myös neuvotella ja päästä yhteisymmärrykseen, miten molempien toiveet voitaisiin sovittaa yhteen. Kahden ihmisen väliseen seksiin ja myös suuseksiin kuuluu vastavuoroisuus, positiivinen palaute, luottamuksellisuus ja avoimuus. Kaalimato.comin tutkimuksen mukaan kumppanin huono hygienia laskee kaikista eniten suomalaisten seksihaluja. Joskus siis suuseksiin liittyvä haluttomuus voi korjaantua jo hygieniasta paremmin huolta pitämällä.

Lavikaisen mukaan yhdyntään liittyvien kipujen syy tulisi selvittää, jotta sitä voidaan hoitaa oikein. Kumppanille on tärkeää kertoa, millaisista asioista seksissä pitää ja millainen kosketus ja yhdyntäasento tuntuvat hyvältä. Naisen riittävä kiihottuneisuus ja emättimen kosteus sekä parin avoin kommunikaatio helpottavat yhdyntäkipuja, jos ne johtuvat esimerkiksi väärästä tekniikasta tai epämukavasta yhdyntäasennosta.

Seksielämän piristämisen voi aloittaa vaikkapa juuri puhumisesta, tunnetaitojen opettelusta sekä uusien seksitapojen ja seksivälineiden kokeilemisesta. Omien seksifantasioiden kertominen kumppanille on sen sijaan valintakysymys. Fantasioitaan ei tarvitse kertoa, mutta toisaalta itselleen merkityksellisen asian peittely läheisessä suhteessa voi tuntua raskaalta. On hyvä ymmärtää, että fantasioiden ja fetissien jakamiseen liittyy sekä seksielämää rikastuttavia ja suhdetta lähentäviä mahdollisuuksia kuin myös toisaalta kumppaneita mahdollisesti etäännyttäviä seikkoja.

——

Terhi Piiroinenterhi@stara.fi