Yleisradio: Helppo keino vähentää koronaviruksen tartuntariskiä merkittävästi

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Uudet tutkimukset koronaviruksen leviämiseen liittyen painottaa ilmanvaihdon tärkeyttä. Koronaviruksen on aiemmin otaksuttu leviävän lähinnä pisaratartuntana, mutta nyt on todistettu huonon ilmanvaihdon lisäävän tartuntariskiä.

Virus voi tarttua pisaratartuntana, mutta myös ilmateitse. Usein riittää, että samassa tilassa olevat ihmiset käyttävät maskia ja avaavat ikkunan paremman ilmanvaihdon takaamiseksi. Esimerkiksi luokkahuoneissa maskien käytöllä ja riittävällä ilmanvaihdolla tartuntariski pienenee alle prosenttiin.

Ylen tekemän jutun mukaan tiedossa ei ole, kauan ilmassa olevat virukset säilyvät tarttumiskykyisenä. THL on ohjeistanut koulujen ilmanvaihdosta vastaavia huolehtimaan siitä, että ilma vaihtuu luokissa ja päiväkotien ryhmätiloissa. Ulkoilmassa ja tehokkaalla ilmanvaihdolla varustetuissa tiloissa virus leviää huonommin. Ikkunat auki!