Huijausviestejä Osuuspankin nimissä – johtavat hämäävän aidon näköisille verkkosivuille

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tietojenkalasteluun tähtäävät huijausviestit ovat olleet viime vuosina valitettavan yleisiä. Useissa tapauksissa ihmisiä yritetään huijata lähettämällä viestejä esimerkiksi pankkien ja postin kaltaisten palveluiden nimissä. Nyt huijarit lähestyvät uhreja OP:n nimissä.

Tuoreessa huijauksessa ihmisille lähetetään tekstiviestejä, jossa heidän korttinsa väitetään olevan estetty varotoimenpiteenä. Viesteissä on linkki esimerkiksi opsuomi tai suomi-op -sivustoille, jotka ovat todellisen OP:n sivuston sijaan huijaussivustoja. Hämäävästi aidonnäköisillä sivustoilla uhria pyydetään kirjautumaan sisään käyttäjätunnuksella ja avainlukulistan kertakäyttöisellä salasanalla.

Huijausyrityksistä tiedottanut OP kertoo, etteivät pankit tai viranomaiset koskaan pyydä ihmisiä luovuttamaan tunnuksiaan tekstiviestillä, puhelimitse tai sähköpostilla. Ainoastaan rikollisten todetaan toimivan lähettämällä linkkejä sivustoille, joihin pitäisi kirjautua verkkopankkitunnuksilla tai korttitiedoilla.

On myös syytä pitää mielessä, että huijarit saattavat lähestyä muitakin kuin vain OP:n asiakkaita. Kyberturvallisuuskeskus Traficom varoitti taannoin rikollisten lähettäneen huijausviestejä myös Nordean nimissä. Niissä saatetaan esimerkiksi väittää, että vastaanottajan tililtä olisi tehty 4 000 euron suoraveloitus.