Omakotitaloasujan kevätsiivous: Nyt puhdistetaan rännit ja sadevesikaivot

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ihmiset ovat asuntobuumissa. Omakotitaloja saatetaan ostaa ensimmäisen kerran elämässä ymmärtämättä sitä tosiasiaa, että taloa tulee huoltaa säännöllisesti. Muuten kiinteistöön voi tulla kohtalokkaita vaurioita.

Keväällä on huolehdittava sadevesijärjestelmän toimivuudesta. Rännit ja sadevesikaivot on syytä tarkastaa ja puhdistaa. Jos ei itse koe olevansa valmis tehtävään, voi avukseen palkata kiinteistönhuoltoon erikoistuneen ammattilaisen.

– Kaivojen säännöllinen puhdistaminen pitää kiinteistön rakenteet kunnossa. Kaivojen tehtävänä on ohjata sulamis- ja sadevedet viemäröintijärjestelmään ja siten saattaa ne pois talon rakenteiden läheltä ja piha-alueilta joko kunnalliseen viemäriin tai avo-ojaan. Kaivoja on siis hyvä pitää silmällä ja puhdistaa säännöllisesti, varsinkin näin keväisin, LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry muistuttaa.

– Kunnollinen sadevesi- ja salaosajärjestelmä on hintansa arvoinen. Mikäli sellaista ei ole, vedet kulkeutuvat talon sokkeleihin ja rakenteisiin aiheuttaen kosteusvaurioita. Vauriot voivat olla piileviä ja tulevat esille vasta vuosien päästä. Silloin niiden korjaaminen on hyvin kallista.