Tukes tutki: Kansanmaskeissa ei todettu vaarallisia kemikaaleja

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tukes testautti yhteensä 21 erilaista kansanmaskia keväällä 2021. Testiin valitut maskit olivat myynnissä kaupoissa ja verkkokaupoissa tai muuten kuluttajien saatavilla. Maskit olivat sekä ulkomaisilta että kotimaisilta valmistajilta. Tukes päätti testata maskien kemikaaleja, koska sai kuluttajilta useita ilmoituksia kansanmaskeista.

– Ihmiset ovat olleet huolissaan joidenkin maskien voimakkaasta hajusta, koska maskia pidetään kasvoilla pitkiäkin aikoja. Kuitenkaan pelkästä tuotteen hajusta ei voi päätellä, että siitä aiheutuisi terveyshaittaa. Testattujen maskien aineista aiheutuvat haitalliset terveysvaikutukset ovat hyvin epätodennäköisiä, sanoo ylitarkastaja Petteri Talasniemi.

Henkilöt, jotka ovat herkempiä ärsyttäville ja herkistäville aineille, saattavat saada oireita hyvinkin pienistä pitoisuuksista. Jos saat oireita jostain tietystä maskista, lopeta tuotteen käyttö ja kokeile jotain toista maskia. Maskeista mahdollisesti vapautuvia aineita voit vähentää tuulettamalla tai pesemällä maskin ennen käyttöä.

– Jos maski haisee voimakkaasti, sitä voi tuulettaa ennen käyttöönottoa puhtaassa ja kuivassa tilassa. Kankaiset maskit kannattaa aina pestä ennen käyttöä, neuvoo Tukesin ylitarkastaja Elina Vaahtovuo.