Tukes testasi pyöräilykypärät – voisivat pelastaa pyöräilijän hengen

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kypärän käyttäminen polkupyöräillessä voi pelastaa hengen. Liikenneturvan tilastokatsauksen mukaan viimeisen kolmen vuoden aikana on kuollut vuosittain keskimäärin 25 ja loukkaantunut 620 pyöräilijää. Kaikista tieliikenteessä menehtyneistä joka kymmenes ja loukkaantuneista joka kahdeksas oli pyöräilijä.

Pyöräilijän kuoleman aiheuttaa usein päävamma. Onnettomuustietoinstituutin mukaan vuosien 2017–2019 onnettomuuksissa kuolleista pyöräilijöistä 41 pyöräilijää ei käyttänyt kypärää. Kypärä olisi todennäköisesti pelastanut heistä joka kolmannen.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) testautti yhdeksän pyöräilykypärämallia. Kypäristä ei löytynyt turvallisuutta vaarantavia rakenteellisia puutteita. Tukes muistuttaa pyöräilykypärän oikeasta käytöstä. Kypärän pitäisi olla sopivan kokoinen ja kunnolla kiinnitetty, jolloin se suojaa hyvin päätä mahdollisissa onnettomuustapauksissa.