Onko sinunkin pihallasi kurtturuusua? Vuoden päästä se on laiton

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Pihoilla ja puistoissa valtoimenaan kasvava kurtturuusu Suomen kansallisen vieraslajistrategian mukaan luokiteltu kaikkein haitallisimpien lajien ryhmään. Se leviää hallitsemattomasti ja on myös uhka rantahietikoilla eläviile hyönteisille.

Kurtturuusun myynti on ollut vuodesta 2019 lähtien kiellettyä ja sitä ei saa kasvattaa. Lain mukaan ihmisten tulee hävittää kurtturuusu omistamiltaan tonteilta seuraavan vuoden aikana. Maaseudun Tulevaisuus haastatteli Luonnonvarakeskuksen tutkija Miia Jaunia, jonka mukaan jokaisen panosta tarvitaan. Vaikka kurtturuusu olisi omasta mielestään kaunis, voivat linnut levittää siemeniä holtittomasti sen marjoja syödessään.

Suomessa luotetaan ihmisten moraaliin ja viitseliäisyyteen vaalia kotimaamme omaa kasvikantaa vieraslajeja hävittäen. Suomessa ei nähdä vieraslajeista sakottavia viranomaisia, vaikkakin vieraslajien kasvattaminen on jatkossa laitonta. Kurtturuusun voi torjua peittämällä, näivettämällä tai juurineen kaivamalla. Kurtturuusua vastaan on taisteltu jo vuosia, mutta nyt kaikkien suomalaisten on lähdettävä talkoisiin mukaan luontomme monimuotoisuuden säilyttämisen vuoksi.