Tutkijoille hämmästyttävä löytö: Matomaisella otuksella satoja peräaukkoja

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maapallon vähemmän tutkituissa kolkissa elää toinen toistaan oudompia eliölajeja. Harva on todennäköisesti tullut koulun biologian tunnilla kuulleeksi esimerkiksi ramisyllis multacaudatasta, madosta jolla on sata peräaukkoa.

Ramisyllis multicaudata löydettiin ensi kerran vuonna 2006. Nyt tutkijat ovat perehtyneet tarkemmin Australian rannikoiden tuntumassa meressä elävän lajin epätavalliseen anatomiaan. Yksipäisen monisukasmadon hieman puuta muistuttava keho haarautuu lukuisiksi erillisiksi ulokkeiksi, joissa jokaisessa on oma peräreikänsä.

Madot elävät meressä asuvien sienieläinten huokosten sisällä. Göttingenin yliopiston professori Maite Aguadon mukaan yhdellä tutkitulla yksilöllä oli yli 500 haaroittuvaa uloketta, ja hän uskoo matojen kasvattavan niitä helposti ainakin sata kappaletta. Mirror-lehden mukaan Aguado kuvailee madon sopeutuneen elämään täydellisesti sienieläinten sisällä epätyypillisen vartalonsa ansiosta.