Kyllästetty puu kuormittaa ympäristöä – käytä vain tarpeeseen

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomalaiset loihtivat terasseista kesäparatiiseja, joissa vietetään aikaa aina sään salliessa. Terasseihin kannattaa käyttää tavallista puuta. Kyllästetty puu on tarpeen vain, jos puulta vaaditaan erityisen pitkäaikaista kestävyyttä.

– Esimerkiksi maahan upotetut aidantolpat ja vedessä olevat, laiturin kantavat rakenteet kannattaa tehdä A-luokan kyllästetystä puusta. Sen sijaan aitojen laudoituksen ja maanpäällisen terassirungon voi tehdä myös kyllästämättömästä puutavarasta. Sisätilojen rakenteissa kyllästetyn puun käyttö on kiellettyä, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kehottaa kesän piharemontoijia.

Vuosittain Suomessa käytetään painekyllästettyä puutavaraa tuhansia kuutiometrejä. Osa käytöstä on tarpeetonta ja lisää ympäristön kuormitusta. Kyllästetystä puusta huuhtoutuu sateen mukana kemikaaleja, joiden tarkoitus on estää lahoamista. Väärissä kohteissa käytettyinä nämä aineet ovat haitallisia ihmiselle ja ympäristölle.

Kyllästetty puu sopii seuraaviin paikkoihin
– maahan upotetut aidantolpat tai muuten jatkuvasti kosteuden kanssa tekemisissä olevat rakenteet– maata vasten olevat terassien perustukset (jos rakennetaan esim. terassijalkojen, harkkojen tai pilari-/palkkikenkien varaan, voi käyttää kyllästämätöntä)– terassien laudoitukset, ulkoportaat ja kaiteet– laiturin kantavat rakenteet– kiipeilytelineiden kantavat rakenteet.Kyllästetyn puun käyttö on kiellettyä
– sisätiloissa– saunoissa ja kylpytiloissa.

Kyllästettyä puuta ei suositella seuraaviin paikkoihin– kasvilavat– kasvimaiden ja marjapensaiden tukirakenteet– aidan laudoitus– maakellareiden hyllyt– kaivonkannet– rakennusten ulkoseinät– lasitettujen parvekkeiden lattiaritilät– maasta irti olevat terassien kantavat rungot– kantavien rakenteiden (katokset, kesäkeittiöt) seinätolpat, jotka eivät ole maakosketuksessa.