Poliisin moporatsian havainnot huolestuttavat

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Länsi-Uudellamaalla toteutettiin perjantaina 7. toukokuuta kattava mopo-, kevytmoottoripyörä- ja moottoripyörävalvonta, johon osallistui yli kaksikymmentä poliisia Länsi-Uudenmaan, Itä-Uudenmaan sekä Helsingin poliisilaitoksilta.

Kaksipyöräisten kunto on valitettavan huono, ja osalla nuorista välinpitämättömyys näkyy eri tavoin. Teemavalvontaa tehtiin Espoossa, Kirkkonummella, Vihdissä ja Lohjalla kellon ympäri alkaen perjantaina iltapäivällä kello 14:00. Poliisi seurasi nuorten motoristien käyttäytymistä liikenteessä ja puuttui häiritsevään ajoon.

− Partiot pysäyttivät 90 mopoa, kevytmoottoripyörää ja moottoripyörää. Jokainen niistä tarkastettiin ja osa koeajettiin moottoripyöräpoliisien toimesta. Lisäksi tarkastettiin muutama traktorimönkijä ja sähköpotkulauta, kertoo komisario Hannu Kontola.Poimintoja tuloksista:
– Ajokieltoja 7– Sakkoja 17– Liikennevirhemaksuja 12– Valvontailmoituksia 12– Kirjallisia huomautuksia 6

Valvonnassa tavattiin Kontolan mukaan edelleen liikaa jarruttomia ja valottomia mopoja sekä kevytmoottoripyöriä. Kahdesta traktorimönkijästä oli poistettu rajoittimet, ja ne kulkivat poliisin koeajossa 112 ja 100 kilometriä tunnissa. Lisäksi yksi sähköpotkulauta luokiteltiin moottoripyöräksi yli 65 km/h kulkunopeudella.

− Ajoneuvon huono kunto yhdistettynä esimerkiksi rajoittimen poistamiseen on tuttu, mutta aina yhtä huolestuttava ilmiö. Olemme jo aiemminkin sanoneet, että emme halua mennä enää yhdellekään keikalle, jossa nuori motoristi on menehtynyt. Yksi tapa vaikuttaa tähän on, että nuoret yhdessä vanhempien kanssa huolehtivat ajoneuvon kunnosta, Kontola sanoo.

Asenne on yksi turvallisuustekijä

Monet poliisin valvonnan aikana kohtaamista nuorista käyttäytyivät asiallisesti, ja oikeanlaisen asenteen voisi yleisestikin sanoa olevan liikenteessä turvallisuutta edistävä tekijä.

Viikonlopun valvonnan aikana tavatuissa ja muissakin yhteyksissä poliisille tutuksi tulevissa kuljettajissa on kuitenkin myös nuoria, joiden asenne harmittaa poliisia. Nyt tehdyssä valvonnassa yhdelle nuorelle kirjoitettiin jopa sakko kunnialoukkauksesta, joka kohdistui virkatehtävää suorittavaan poliisiin.

− Usein, kun olemme suuren kokoontumisen kanssa tekemisissä, nuoriso häiritsee poliisin työskentelyä yrittäen siirtää poliisin huomion epäolennaisuuksiin tai jopa provosoimalla. Asenne on valitettava. Vanhempien henkilöiden suusta taas monesti kuulee kommentin ”pojat ovat poikia”. Kun puhutaan liikenneturvallisuudesta, tulee näiden ”poikien”, samalla tavalla kuin jokaisen tielläliikkujan, ottaa muutkin huomioon, toteaa moottoripyöräpoliisina toimiva ylikonstaapeli Jan-Erik Huurne.