Polkujuoksu on mainio stressilääke – tässä asiantuntijan ohjeet lajiin

Fitness Lifestyle · Terhi Piiroinen

Metsässä juokseminen harjoittaa kehoa ja mieltä. Merrellin kanssa yhteistyötä tekevä seikkailujuoksija Jukka Viljanen tietää, että jalkineilla on tärkeä merkitys polkujuoksuharrastuksessa. Askel on puolestaan hyvä pitää lyhyenä, tiheänä ja korkeana. Epätasaisella alustalla on oltava tarkkana, muuten kompastuu.

Polkujuoksu vaatii keskittymistä ja jatkuvaa päätöksentekoa optimaalisen reitin valitsemiseksi. Polkujuoksu onkin mainio stressilääke ja kenties juuri siksi niin suosittu. Juoksijan on yhtä aikaa tarkkailtava edessä olevia esteitä – kiviä, juurakoita ja vesiesteitä – sekä suunniteltava reittiä eteenpäin sitä jatkuvasti tarkkaillen.

Yksi yleisimmistä virheistä on ylipitkä askel, jossa jalkaterä osuu maahan kantapää edellä lantion etupuolella. Se merkitsee menetettyä askelkontrollia ja lisääntynyttä kaatumisriskiä. Jalan tulisi osua maahan lantiolinjassa: näin askel pysyy kontrolloituna ja vakaana.

Jukka Viljasen ohjeet polkujuoksuun:

– Keskity juoksuun ja tarkkaile maastoa.– Pidä katse fokusoituna eteenpäin 2–3 metrin päähän, jotta näet ajoissa poluilla olevat esteet.– Pidä pää ylhäällä, jotta happi kulkee tehokkaasti kehoon.– Pidä juoksuaskel sopivan lyhyenä ja askelrytmi tiheänä.– Nosta polvea hieman korkeammalle kuin normaalijuoksussa, jotta vältät kiviin ja juuriin kompastumisen.– Vältä ylipitkää askelta, jossa jalka osuu maahan kantapää edellä lantion etupuolella. Silloin askelkontrolli voi kadota ja kaatumisriski kasvaa.– Pyri siihen, että jalka osuu maahan lantiolinjan alla.– Ota kädet mukaan liikkeeseen. Saat lisää juoksuvoimaa ja tasapainoa.– Ylämäessä nojaa hieman eteenpäin, lyhennä askelta ja siirrä ponnistusta enemmän päkiälle.– Ylämäet voit hyvin myös kävellä tai käyttää apuna sauvoja.– Alamäessä anna askeleen rullata rennosti.– Vältä kanta-askellusta ja huolehdi siitä, että koko jalkaterä osuu maahan: näin pito juoksualustaan on paras ja loukkaantumisriski pienin.– Pyri siihen, että jalka osuu maahan lantiolinjan alapuolella. Nojaa hieman eteenpäin ja pidä lantio ylhäällä.– Anna käsien liikkua vapaasti auttamassa ylläpitämään tasapainoa.

Lähde: Merrell