Seikkailujuoksija Jukka Viljanen: ”Metsä on ilmainen crossfitsali”

Fitness Lifestyle · Terhi Piiroinen

Jukka Viljanen on seikkailujuoksija, joka on kisannut ääriolosuhteissa pohjoisnavalla ja Etelämantereella sekä juossut Saharan ja Kalaharin aavikoiden ja Grönlannin jäätikön halki. Seuraava tavoite on ylittää juosten Arabian hiekkaerämaa.

Kenkäbrändi Merrellin mainoskasvona toimiva Viljanen on ohjannut satoja ihmisiä polkujuoksun pariin, eikä ole vielä koskaan tavannut ketään, joka ei lajista pitäisi. Metsässä juokseminen on monipuolista ja tehokasta urheilua; puiden runkojen, juurakoiden ja kivien yli hyppiminen ei kehitä vain lihaksia ja kuntoa, vaan harjoittaa myös aivoja ja kehonkoordinaatiota.

– Metsä on kuin loputon temppurata tai ilmainen crossfitsali, joka kehittää samalla motoriikkaa ja myös sellaisia lihaksia, jotka joutuvat harvemmin töihin. Ympäröivä luonto rauhoittaa, laskee vedenpainetta ja nopeuttaa stressistä palautumista. Harva kiistää enää luontoliikunnan lukuisia terveysvaikutuksia. Kun ne yhdistetään sykettä kohottavaan liikuntaan, on vaikutus kokonaisvaltainen, kuvailee Viljanen.