Motivoi lasta oikein – muitakin keinoja kuin uhkailu, lahjonta ja kiristys

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Vanhempien jaksamisen tueksi netissä oleva Erityisvoimia-sivusto on julkaissut tärkeän artikkelin lasten motivoimisesta. Lasten kohdalla on hyvä muistaa, että tenavalla voi olla omanlaisensa ja vanhemmasta poikkeava motivointijärjestys. Se, mikä motivoi sinua, ei välttämättä motivoi lasta.

Vanhemmat joutuvat toisinaan turvautumaan erilaisiin kikkoihin jälkikasvuaan motivoidakseen. Klassinen esimerkki on huoneen siivous. Tuttuja motivaattoreita voivat olla lapsen lahjonta, eli teosta palkitseminen, mutta osa vanhemmista saattaa myös uhkailla tai jopa kiristää lasta siivoamaan.

Olipa motivoinnin kohde mikä tahansa, tulee muistaa lapsen yksilöllisyys. Se mikä motivoi toista, ei välttämättä saa jossain muussa henkilössä mitään tuntemuksia aikaiseksi. Helpoin tapa on kysyä lapselta, mikä asia hänen mielestään auttaisi tiettyyn tehtävään tai asiaan liittyvän motivaation kasvattamisessa.

Motivaattoreita voivat olla:

– Oikeudenmukaisuuden toteutuminen– Avuksi oleminen– Asioiden saaminen tehdyksi– Ainutlaatuisuuden korostaminen– Tiedon saaminen– Turvan etsiminen ja tunteminen– Vaihtelun mahdollisuudet– Oman suunnitelman toteuttaminen– Rauhan ylläpitäminen

– Jokainen pyrkii toimimaan itselleen mielekkäällä tavalla, ja tämä mielekkyys pohjautuu omaan sisäiseen karttaan, joka koostuu geeniperimästä, temperamentista ja omista kokemuksista. Kartta on siis jokaisella omanlaisensa, Meri Lähteenoksa kirjoittaa Erityisvoimia-sivustolla.