Talviunilta heränneet karhut ovat nälkäisiä – älä houkuttele pihavierailulle

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Moni suomalainen haaveilee metsän kuninkaan, eli karhun kohtaamisesta. Karhulla on vankka asema suomalaisessa kulttuurissa ja muinaisuskonnossa. Karhut ovat heräilleet pitkiltä talviuniltaan kesään ja ne ovat nyt nälkäisiä.

– Pitkä talvilepo on kuluttanut niiden rasvavarannot vähiin ja luonnosta on alkukeväällä haastavaa löytää ravintoa. Mesikämmenet voivatkin etsiä herkkupaloja ihmisten asumusten tuntumasta. Karhun vierailuja pihapiirissä voidaan kuitenkin ennaltaehkäistä, Suomen riistakeskus tietää.

Vaikka haluaisikin ottaa karhusta upean valokuvan, ei niitä kannata ryhtyä ruokkimaan. Karhulla on eriomainen hajuaisti, jonka avulla se löytää ravintokohteet tehokkaasti. Pihaympäristön siivous ja tarkistaminen voidaan tehdä jo hyvissä ajoin ennen karhujen pesästä nousua.

– Jos karhu vierailee pihassa, se tulee ehdottomasti häätää pois mahdollisimman nopeasti. Tämän voi tehdä turvallisesti asuinrakennuksen suojasta esimerkiksi kolistelemalla kattilankantta tai huutamalla. Jos karhu ei poistu asutuksen piiristä tai aiheuttaa uhkaa, soita hätänumeroon 112, Suomen riistakeskus muistuttaa.

Seuraavat viisi ohjetta on hyvä pitää mielessä karhualueella:

1. Tarkista, että lintujen ruokintapaikka on siisti ja lopeta ruokinta maaliskuun loppuun mennessä.

2. Suojaa lemmikkien ruoat siten, että ne eivät ole karhujen ulottuvissa.

3. Tarkasta, että roska-astia tai komposti eivät ole helposti karhun saatavilla. Vältä ruokajätteiden laittamista roska-astiaan.

4. Älä hautaa jätteitä pihapiiriin.

5. Älä pidä pienpetohaaskoja pihapiirin lähettyvillä (muista, että haaskojen pitäminen on luvanvaraista).