Matkusta rannikolle sesongin ulkopuolella – kylissä ja saaristossa tilaa ja rauhaa

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suomalaiset ovat suunnanneet katseensa kotimaahan koronavirusepidemian tukahduttaessa ulkomaan matkailun. Kannattaa olla järkevä ja suunnatta suosituimpiin kohteisiin sesonkiajan ulkopuolella. Esimerkkinä mainittakoon Suomen lounaisrannikko.

Lounaisrannikon kylissä ja saaristoissa on reilusti tilaa ja rauhaa matkailijoille kesäsesongin ulkopuolella. Metsähallituksen, Kemiönsaaren, Paraisten ja Salon yhteisessä Coastal Bootcamp -hankeessa on tuotettu viisi uutta teemareittiä ja virtuaaliopasta, jotka esittelevät alueen kohteita ja luontoa syksystä kevääseen.

Hiljaisuuden tähtipaikat -reitillä nautitaan hiljaisuuden sesongista. Hiljaisuuden aistii parhaiten hämärässä ja pimeässä – rannikolla ja saaristossa olet valosaasteen ulottumattomissa.

Rannikon uniikit kylät -reitillä kierretään kahdeksassa lounaisrannikon kylässä, joissa nautitaan historian havinasta, elävästä kyläkulttuurista sekä rannikon ja saariston upeasta luonnosta Teijon ja Saaristomeren kansallispuistoissa. Lounaisrannikon kylät kertovat lumoavia tarinoita kaikkina vuodenaikoina.

Saarihyppelyt Saaristomerellä -reittion elämyksellinen tapa kokea maailman upein saaristo. Saaristomeren saaristo koostuu lähes kahdestasadasta asutusta saaresta, ja yhteysalukset kuljettavat asukkaita ja matkailjoita veloituksetta kymmenellä yhteyalusreitillä ympäri vuoden. Island hopping vie sinut Saaristomeren upeisiin saariin läpi vuoden, stoppaile mielesi mukaan ja löydä lempipaikkasi.

Merikotkan kierros -vesireitti lähtee Salosta ja kulkee Suomen suurimman mereisen saaren, Kemiönsaaren, ympäri. Merikotkan kierroksen voi tehdä moottori- tai purjeveneellä, kajakilla tai sup-laudalla meloen tai vaikka soutaen. Merikotka on Saaristomeren kansallispuiston tunnuseläin – tule merikotkan maisemiin kokemaan Saaristomeri, yksi Suomen kansallismaisemista.

Väriterapiaa -reitillä ihastellaan aitiopaikalta, kuinka ruska hiipii rannikolle ja saaristoon. Syksy hehkuu lounaisrannikon ainutlaatuisissa kulttuurimiljöissä, upeissa puistoissa ja kansallispuistojen kauniilla reiteillä.