Tutkimus: Lasten musiikkiharrastus ehkäisee syrjäytymistä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Jyväskylän yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan ryhmämuotoinen musiikkiharrastus voi vahvistaa merkittävällä tavalla nuorten osallisuutta. Musiikin parissa vietetty vapaa-aika tukee niin hyvinvoinnin, turvallisuuden, kuulumisen, jäsenyyden, toimijuuden, valtaistumisen kuin sosiaalisen ja kulttuurisen pääomaa ja sen kehittymistä.

– Pandemia-ajan poikkeusolot ovat ravistelleet osallisuuden kokemustamme. Erityisen huolen kohteeksi tulisi nyt nostaa lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisy. Tahdonkin haastaa kaikki harrastustoimijat luomaan toimintaan painotuksia nimenomaan osallisuuden vahvistamisen näkökulmasta, väitöstyön tehnyt Sanna Salminen kannustaa.

Pandemia-aika on nostanut lasten ja nuorten harrastamisen sekä kulttuurialan merkityksen julkiseen keskusteluun monin tavoin. Harrastustoiminnan hyvinvointivaikutukset on jo aikaisemmin pyritty tuomaan kaikkien ulottuville rakenteellisten ratkaisujen, kuten harrastustakuun, kautta.