Ilmatieteen laitos varoittaa ukkosen riskeistä: ”Jos ihminen on helpoin reitti…”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Lämpimien ilmojen jälkeen eri puolilla Suomea todistettiin alkuviikosta toisenlaista kesäistä sääilmiötä. Ukkonen jyrisi ja salamat valaisivat taivaalla pääkaupunkiseudulta aina Pohjanmaalle saakka. Tiistaina ja keskiviikkona ukkosta on odotettavissa myös Suomen itä- ja pohjoisosiin.

Ukkonen on monille näyttävä sääilmiö, mutta Ilmatieteen laitos on muistuttanut myös sen vaaroista. Kyseessä on yksi vaarallisimmista Suomessa esiintyvistä sääilmiöistä, ja salama tappaakin keskimäärin yhden ihmisen joka toinen vuosi. Koska salaman iskukohdetta on mahdotonta tietää etukäteen, voi se huonolla tuurilla osua myös ihmiseen.

– Juuri ennen maakontaktia salama valitsee itselleen helpoimman reitin maahan, ja jos kyseisellä hetkellä ja paikassa ihminen on se helpoin reitti, salama iskee ihmiseen, Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö Antti Mäkelä kertoo.

Ukkosilmalla ulkona ollessa tulisi välttää esimerkiksi aukeita paikkoja, joissa ihminen on ympäristöstä erottuvin kohde. Suojaa tarjoavat rakennukset ja umpimetallikoriset ajoneuvot. Sisätiloissa suositellaan pysymään kaukana talon ulkopuolelle yhteydessä olevista esineistä, ja sähkölaitteet tulisi irrottaa ukkosen aikana pistokkeista.