Suomalainen ostaa 33,5 kiloa leipää vuodessa – yhden suosio ylitse muiden

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Suomessa on innostuttu leipomisesta koronavuoden aikana. Itse tehtyjen leipien lisäksi suomalaiset ostavat noin 33,5 kilogrammaa leipää yhtä henkilöä kohti. Noin puolet tästä on ruisleipää.

– Kotimaisesta pehmeästä ruokaleivästä ruisleipää on lähes puolet, reilut 15 kiloa, ja vaaleaa leipää noin 18 kiloa. Vaikka terveellinen ja trendikäs kaura on nostanut suosiotaan leipävalikoimassa, pitää ruisleipä sisukkaasti pintansa suomalaisten ruokapöydissä, myös koronan aikana, kertoo Leipätiedotus ry:n projektikoordinaattori Terhi Virtanen

Ostetun leivän määrään ja vaalean ja tumman leivän suhteeseen korona ei niinkään vaikuttanut, vaan määrät säilyttivät aikaisempien vuosien tason. Täysjyväisillä ruisleivillä on vahva paikka osana terveellistä ruokavaliota ja se kuuluu suomalaiseen ruokakulttuuriin – edes pandemia ei saanut horjutettua sen asemaa ja hyvä niin, toteaa Virtanen.