THL muutti ohjeistusta: Rokotetut ja koronan sairastaneet voivat välttyä karanteenilta

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on uudistanut koronaan liittyjiä ohjeistuksiaan. Jatkossa rokotetut ja hiljaittain koronan jo sairastaneet eivät joudu karanteeniin altistuttuaan virukselle.

Karanteeniin ei enää määrätä koronalle altistuneita henkilöitä, jotka ovat saaneet kaksi rokoteanosta ja toisesta annoksesta on kulunut vähintään viikko. Karanteenilta välttyvät myös koronan viimeisten kuuden kuukauden aikana sairastaneet. Mikäli koronan on sairastanut yli puoli vuotta aikaisemmin, tarvitaan karanteenin välttämiseksi kuuden kuukauden sisällä tartunnan toteamisesta saatu yksi rokoteannos.

Jo sairastetusta koronasta täytyy esittää lääkärintodistus karanteenin välttämiseksi. Tartuntalääkäri saattaa kuitenkin asettaa myös rokotetun tai taudin jo sairastaneen karanteeniin, jos hän arvioi sen tarpeelliseksi. Siihen saattavat vaikuttaa esimerkiksi henkilön ikä, mahdollinen perustauti ja alueen virusmuunnostilanne.

THL on muistuttanut, että myös jo rokoteuksen saaneiden täytyy noudattaa koronahygieniaa. Maskin käyttöä, turvavälien pitämistä ja käsien säännöllistä pesua tulee noudattaa vaikka rokotusasiat olisivatkin jo kunnossa.