Estonian mysteerissä käänne – hylyn tutkinta voi alkaa jo ensi keväänä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vuonna 1994 uponnut M/S Estonia -laiva on ollut jälleen viime kuukausina tiuhaan tahtiin otsikoissa. Viime syksynä julkaistuissa Estonia – Mullistava löytö -dokumenttisarjassa hylyn rungossa paljastettiin olevan aikaisemmin havaitsematta jäänyt repeämä. Paljastuksen myötä sen aiheuttajaa on haluttu tutkia hylkyyn suoritettavissa sukelluksissa.

Estonian hautarauhan perumista väliaikaisesti on sittemmin ehdotettu sukellusten mahdollistamiseksi. Sen mahdollistavan lain odotetaan olevan valmis kesällä, mutta tutkimukset voidaan aloittaa aikaisintaan ensi keväänä. Ruotsin radion Ekot-uutisohjelman mukaan Estonian uppoamispaikan olosuhteisiin täytyy perehtyä perinpohjaisesti ennen sukellusten aloittamista.

Uppoamisalueella tullaan sukeltamaan näillä näkymin jo tämän vuoden heinäkuussa, mutta silloin tarkoituksena on vain tutkia merenpohjan olosuhteita. Hylyn tutkintatoimista tulevat pääoasiassa vastaamaan Viro ja Ruotsi. Virallisen onnettomuustutkinnan mukaan Estonian uppoaminen johtui keulavisiirin irtoamisesta ja veden tulvimisesta alukseen, mutta vaihtoehtoiset teoriat onnettomuuden syistä nousivat jälleen esille mediassa dokumenttisarjassa tehtyjen paljastusten myötä.