Suomalaistutkimus: Miksi vauvojen koronatartunnat ovat harvinaisempia?

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ikäluokista suurimmassa riskissä koronan vuoksi ovat vanhukset, kun taas esimerkiksi vauvoihin tauti vaikuttaa ylipäätään tarttuvan vain harvoin. Nyt jokseenkin yllättävän ilmiön syitä on valotettu HUSin ja Helsingin yliopiston tuoreessa tutkimuksessa.

SARS-CoV-2 -koronaviruksen täytyy ihmiseen tarttuakseen löytää tiensä tiettyyn reseptoriin ja sitä kautta solun sisälle. Reseptoreita on useita, ja erityisesti niitä sijaitsee nenän limakalvoilla. Tutkimus osoitti koronaa kuljettavia reseptoreita ilmenevän vastasyntyneiden ja keskosten nenien limakalvoilla huomattavasti aikuisia vähemmän.

– Tutkimuksemme valaisee osin sitä, miksi vastasyntyneet saavat koronainfektion harvoin ja säästyvät koronatartunnalta usein jopa silloin, kun synnyttävä äiti on siihen sairastunut. Infektion saatuaankin taudinkuva on vastasyntyneillä yleensä lievä. Muihin hengitystievirusinfektioihin he sairastuvat sen sijaan usein vakavammin kuin aikuiset, HUSin lastentatuien erikoislääkäri Sannttu Heinonen kuvailee.

Arvostetussa Archives of Diseases in Childhood Fetal & Neonatal -julkaisusarjassa julkaistuun tutkimukseen osallistui 28 alle vuorokauden ikäistä vastasyntynyttä, joista 17 oli syntynyt täysiaikaisena ja 11 ennenaikaisesti. Aikaisemmissa tutkimuksissa myös vanhemmilla lapsilla koronaviruksen leviämisen mahdollistavia reseptoreita on havaittu olevan vähemmän kuin aikuisilla.