Oman kodin merkitys kasvoi koronavuonna – näkyy Rovaniemellä saakka

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Koronaviruspandemia asetti ihmiset pitkästä aikaa pohtimaan asumista ja elämistä. Perheestä ja kodista nousi hetkessä asia, joka oli jatkuvasti läsnä elämässä. Työt, opiskelut ja eläminen tapahtui omalla porukalla lähiympäristön lisäksi neljän seinän sisällä.

Etätyöskentely on mahdollistanut asumisen lähes missä tahansa Suomessa, mikäli alueella on toimiva nettiyhteys. Ihmiset ovat jättäneet kaupunkien betoniviidakon taakseen ja suunnanneet hinta-laatusuhteeltaan edukkaampaan maaseudun rauhaan – samalla tarjoten turvallisen ympäristön lapsilleen. Rovaniemellä ilmiö on näkynyt omakotitalojen rakennusbuumina.

– Oma talo pientaloalueelta tuntuu houkuttelevan rovaniemeläisiä. Uusien omakotitalojen rakennuslupia on alkuvuodesta tähän päivään saakka myönnetty noin 1,75 kertaa enemmän kuin viiden viimeisen vuoden keskiarvo on ollut. Tämä on erittäin iloinen, uskoa tulevaisuuteen valava uutinen näin korona-aikana, sanoo Rovaniemen kaupungin ympäristöpäällikkö Erkki Lehtoniemi.

Mökkikauppa on käynyt kiivaana koko Suomessa. Joissakin kaupungeissa on jopa pulaa myytävistä taloista. Esimerkiksi 1,5 tunnin päästä Helsingistä sijaitsevassa Kouvolassa etsitään kuumeisesti myyntiin tulevia taloja kiinteistövälittäjien toimesta.